Servicii - Reproducere asistată

FIV/ET

Transferul embrionilor în cavitatea uterină

Transferul embrionilor în cavitatea uterină este o procedură relativ simplă, nedureroasă – se efectuează fără anestezie. Transferul se realizează cu ajutorul unui cateter foarte fin ce conţine embrionii în mediul special de cultură şi care este introdus în cavitatea uterină, sub control ecografic. Imediat după embriotransfer se verifică cateterul de către embriolog pentru a ne asigura de evacuarea completă a acestuia.

border: 5px solid #555;

Decizia privind momentul optim pentru efectuarea embriotransferului aparţine embriologului care ţine cont de câteva aspecte, precum calitatea embrionilor, numărul acestora. Rata de succes este mult îmbunătăţită de efectuarea embriotransferului în stadiul de blastocist, care este atins de embrion în ziua a 5-6 a dezvoltării preimplantaţionale.

În principiu, fiecare cuplu decide asupra numărului de embrioni ce vor fi transferaţi, iar embrionii supranumerari, la cerere, se pot păstra prin tehnica de vitrificare (congelare). Aceştia pot fi transferaţi, în cazul unui eşec, în cadrul unui ciclu viitor, dar doar după a pregătire simplă a endometrului, fără a fi necesare etapele anterioare.

După embriotransfer urmează o perioadă de aproximativ 12-14 zile în care se administrează un tratament de susţinere.

Analiza sângelui, pentru confirmarea sau infirmarea sarcinii, se efectuează la 12 zile postembriotransfer, iar în cazul în care rezultatul este pozitiv se continuă tratamentul până la următorul consult ginecologic.

  1. Stimularea ovariană se începe în ziua 2 sau 3 a ciclului menstrual odată cu efectuarea unei ecografii transvaginale pentru a stabili oportunitatea începerii tratamentului şi numărul de foliculi antrali. Tratamentul hormonal este reprezentat de injecţii zilnice cu gonadotropine reconbinante sau urinare, administrate la aceeaşi oră, subcutanat, timp de aproximativ 10 zile (8 -12 zile). Începând cu ziua 6 de tratament, se vor efectua ecografii transvaginale seriate, din 2 în 2 zile, însoţite de analize de sânge, până când foliculii ajung la dimensiunea de minim 17 -18 mm. În acest moment, stimularea ovariană este încheiată, se administrează injecţia pentru maturarea foliculilor (Choriogonadotropina α sau agonist GnRH) şi se programează recoltarea ovocitelor la 36 ore de la administrare.
  2. Recoltarea ovocitelor se realizează prin puncţia foliculară efectuată sub sedare uşoară. Procedura constă în aspirarea ecoghidată a tuturor foliculilor urmată de identificarea ovocitelor în lichidul folicular.
  3. Fecundarea ovocitelor este o procedură de laborator şi se realizeză cu proba partenerului recoltată în aceeaşi zi. Uneori, dacă partenerul lipseşte se va folosi sperma recoltată şi congelată în avans, iar în cazul partenerilor azoospermici şi a femeilor singure, sperma donată. Fecundarea se poate realiza fie prin FIV clasic, fie prin ICSI (injectarea intracitoplasmatică a spermiilor), procedura fiind stabilită de embriolog, în funcţie de calitatea spermei.
  4. Odată cu fecundarea ovocitelor obţinem embrionii, care sunt cultivaţi în medii specifice de cultură, până ating stadiul de blastocist, în ziua 5 sau 6 postpuncţie. În situaţii speciale, se poate efectua transferul embrionilor în stadii intermediare de dezvoltare, dar această practică nu se foloseşte de rutină în clinica noastră, embrionii care ating stadiul de blastocist având mai multe şanse de a se implanta.
  5. Embriotransferul presupune mutarea embrionului sau embrionilor din mediul de laborator în interiorul cavităţii uterine., cu ajutorul unui cateter de transfer. Deasemenea, procedura este monitorizată ecografic şi nu necesită sedare. Embrionii supranumerari sunt congelaţi, dacă calitatea lor este bună.Momentul transferului depinde, însă, de particularităţile fiecărui caz în sine, astfel, putându-se realiza transferul fresh de embrioni, în acelaşi ciclu cu stimularea sau se decide congelarea tuturor embrionilor obţinuţi şi transferul acestora într-un alt ciclu menstrual (freeze all).
  1. Următoarea perioadă de timp, aproximativ 10 zile, este foarte importantă pentru implantare. Pacienta urmează un tratament de susţinere hormonală a sarcinii, iar la 10 zile după transfer se poate efectua primul β-hCG seric. Dacă rezultatul este pozitiv, se va repeta analiza de 2 zile, iar în decurs de 2 săptămâni se poate efectua prima ecografie transvaginală pentru confirmarea sarcinii.
Înapoi